2024-01-20

Banker, sluta hindra lokalt föreningsliv!

Bankerna hindrar lokalt, normalt föreningsliv. Det bör de sluta med!

I ett tidigare inlägg tog jag upp det växande problemet i dagens värld att föreningslivet försvåras, begränsas och till och med bekämpas i allt fler länder, även i och av dem som beskriver sig som fullt demokratiska. Se Hur stater undergräver föreningslivet.

De senaste tjugo årens USA-ledda kamp mot terrorism och penningtvätt och liknande brottslig verksamhet har varit en ursäkt även i Sverige för restriktioner och åtgärder som försvårar och begränsar helt normalt och oskyldigt föreningsliv. Det skadar Sverige. Att undergräva föreningslivet är att försvaga den bas vår demokrati vilar på.

Ett stort problem för många lokala föreningar (av vilka de flesta faktiskt är helt självförsörjande) är bankernas beteende. Som jag skrev i ovan nämnda inlägg som exempel på hur föreningsliv kan motverkas: 

"Banker kan göra det svårt och dyrt för föreningar att använda kontanter, öppna bankkonton och nyttja betalsystem."

I en krönika i Land nr 15/2022, "Blanketthysterin gör mig helt galen", diskuterar Terese Bengard bankernas minskade närvaro och kundservice. Terese Bengard är verksamhetschef på riksorganisationen Hela Sveriges ska leva.

"Fast det som får mitt topplock att gå är när vi ska starta en ny förening och det visar sig att det dimper ner 17 sidor med blanketter från banken. De ska läsas noggrant och sedan fyllas i. Bara för att starta ett konto."

"Avgifterna är höga och administration oproportionerligt stor. Och ja, blanketthysterin har med ökad ekonomisk brottslighet att göra - jag vet. Men när den ideella föreningen som har några tusenlappar i omsättning drabbas blir man frustrerad. Om de säljer kaffe för 15 kronor så krävs det att de säljer 447 koppar för att ha råd att starta ett bankkonto."

I dagens banklandskap, skriver hon, 

"finns det inte plats ... för idrottsföreningen i Karesuando som vill förvara pengarna på ett säkert sätt".

Så ser det ut idag. Vi har kommit ganska långt från hur det var än gång för inte så länge sedan då staten och näringslivet faktiskt ansträngde sig att stödja föreningslivet, inte minst de livsviktiga små och nystartade  föreningarna. På den  tiden hade föreningarna inga problem med banken eller med det då dominerande betalsystemet, postgirot. Byråkratin var begränsad och kostnaderna var obefintliga eller låga.

Staten är skyldig att försvara föreningsfriheten. Den bör därför ta bankerna i örat. Det är uppenbart att dessa inte anstränger sig tillräckligt. Det måste gå att förhindra den ekonomiska brottslighetens transaktioner utan att samtidigt kväva gräsrotsdemokratin, det vill säga det lokala föreningslivet! 

2 kommentarer:

  1. I och med att en förening jag företräder skulle skaffa bank kollade jag upp vad det skulle kosta att skaffa ett bankkonto för en ideell förening. Jag genomförde undersökningen i maj och juni förra året. Jag frågade om ett bankkonto utan bankgiro, betalkort, sparkonto mm. Här är resultatet:

    Ekobanken
    1 825
    825
    JAK Medlemsbank
    2 115
    365
    Sparbanken Syd
    2 300
    800
    SEB
    2 500
    1 560
    Handelsbanken
    6 250
    1 250
    Nordea
    6 300
    1 300
    Swedbank
    6 700
    1 200
    Sparbankerna, urval
    0–6 700
    500–1 200
    SVEA
    8 588
    3 588

    Den första raden efter bankens namn är hur mycket det skulle kosta första året (dvs med anslutningsavgift) och den andra siffran är kostnaden för år två, tre, fyra osv. Det är sjuka, sjuka tal om vi någonsin vill ha ett levande småföreningsliv i framtiden. De föreningar som redan har bankkonto (ofta Swedbank) får värna om sina avtal för bättre kommer det inte bli. En annan sak är att de som har som krav att lämna pengar till ett konto öppnat i föreningens namn nog får tänka om. Det är inte lönt. Kommuner och stiftelser kommer med en sådan regel sementera existerande föreningar och aktivt motverka nya

    Har du förresten en mejladress?

    SvaraRadera
  2. Tack för informationen John! Viktigt arbete du gjort. Dina siffror visar att ingen bank tar något samhällsansvar när det gäller föreningslivets överlevnad, men att en nybliven förening inte bör ta första bästa. Till dessa kostnader måste man också lägga Swish, nu när kontanthanteringen också blivit krånglig och dyr.

    Min mejladress är mitt namn (med punkt mellan för och efternamn) snabel-a telia.com.

    Christer

    SvaraRadera